Waarom zijn verliefde mensen een beetje gek?

verliefd

Bij een verliefdheid fladderen de vlinders door je buik en je kunt de gedachten aan hem of haar niet stopzetten. De aantrekkingskracht is enorm! Er is een onbedwingbare drang bij hem of haar te zijn. Hij of zij voelt aan als de ideale liefdespartner en alles aan hem of haar lijkt perfect te zijn. Spirituele mensen zeggen dan: ‘Wij zijn tweelingzielen’, ‘Wij kennen elkaar uit een vorig leven’, ‘Wij zijn energetisch aan elkaar verbonden’. Laatst had ik een van mijn beste vrienden aan de telefoon en hij zei: ‘Zoiets bijzonders als met deze vrouw heb ik nog nooit meegemaakt. Ik ben wel eerder verliefd geweest, maar dit gaat echt een paar niveaus dieper hoor. Ik ga mijn baan opzeggen, mijn huis verkopen omdat we willen gaan samenwonen’. En dat mocht niet van mij! Voor mijn vrienden geldt namelijk een strenge en niet te overtreden gouden regel: Als je verliefd bent, mag je GEEN keuzes maken. Nu zullen mensen die boeken van mij hebben gelezen wellicht zeggen: ‘Ja, maar we hebben toch geen vrije wil?’ Dat klopt, maar daar heb ik nu niets mee te maken. Als je verliefd bent, GEEN keuzes maken! En waarom niet? Omdat je tijdelijk gek bent als je verliefd bent en ik zal uitleggen waarom.

Ze zeggen wel eens: ‘Liefde maakt blind’­­ en dat is ook zo. Als je verliefd bent, giert de neurotransmitter dopamine door je brein heen. Dopamine zorgt voor vernauwing van het denken waarbij toekomst en verleden er minder toe doen. Dat is heel leuk voor mensen die in het ‘NU’ willen leven, maar een overschot aan dopamine zorgt er wel voor dat je achteraf denkt: ‘Dat had ik beter niet kunnen doen!’ De vernauwing van het denken maakt dat je niet meer objectief kunt kijken of beoordelen. Mensen met veel dopamine doen ook regelmatig impulsieve aankopen en vragen zich bij thuiskomst dan af: ‘Waarom heb ik dit in hemelsnaam gekocht?’ De dopamine zorgt tevens voor een groot verlangen, een volledige toewijding en passie om diegene zo snel mogelijk weer te zien. Je kunt de hele dag niets anders dan aan die persoon denken. De dopamine maakt ook dat je orthosympatisch zenuwstelsel, je actieve zenuwstelsel, op volle toeren draait. Je hart gaat sneller kloppen of soms zelfs bonzen en je kunt er rode wangen van krijgen. De activiteit van het beloningscentrum in je brein, de nucleus accumbens, neemt ook toe. Dit maakt dat je je intens gelukkig en euforisch kunt voelen. De gyros cingularis, een gebied dat betrokken is bij euforische gevoelens, is bij verliefdheid net zo actief als bij het snuiven van cocaïne en het slikken van xtc. Verliefdheid is echter een stuk goedkoper, maar zowel bij het snuiven van cocaïne als bij verliefdheid doen mensen soms rare dingen en kunnen niet meer helemaal goed functioneren.